În căutare timpului pierdut – ediţia underground

În urmă cu trei săptămâni, căzut pradă timpilor de aşteptare întinşi la extrem, unul dintre ‘jdămiile de dependenţi Metrorex a pus mâna pe tastatură şi, după ce şi-a înşirat ofurile, a dat cu mailul direct la sursă. Iată şi textul:

"Buna ziua,

Ma numesc C. U. si locuiesc in piata Gorjului. Folosesc metroul zi de zi pentru a ajunge la serviciu. Vreau sa va aduc la cunostinta ca in ultima vreme timpii de asteptare in statii si intre statii au devenit exagerat de mari. De exemplu, astazi(19.01.2009) am plecat la ~9:05 din statia Gorjului si am ajuns la eroilor la 9:35, aproape o jumatate de ora pentru 3 statii. Timp in care nimeni nu ne anunta nimic, nici ca trenul are intarziere, nici ca sunt probleme, nici ca s-a produs vreun accident. Mi se pare absolut intolerabil, mai ales in conditiile in care Metrorex nu are pierderi precum ratb(la metrou mai greu intri fara sa platesti si in general lumea cumpara cartele si abonamente de calatorie).

Mai mult decat atat, cartierul Militari a cam ajuns bataia de joc a Metrorex. Desi sunt foarte multi calatori din cartierul militari, trenurile din militari nu au prioritate. Zilinic sute de oameni din acest cartier valseaza dintr-un metrou in altul, pt ca cealalta magistrala sa nu aiba intarzieri. In plus, avem si cele mai vechi garnituri de metrou. Noi nu platim la fel?

De asemenea, personal nu inteleg de ce mecanicii de tren trebuia sa mearga neaparat impreuna? Va spun ca de multe ori sunt intarzieri datorita "ceremoniei" de schimbare a comenzii in statia eroilor. Pentru ca unul din mecanici sa ajunga de la un capat al peronului la altul, are nevoie de 2-3 minute, asta in functie de marimea burtii sau a gentii ce o cara de fiecare data(nu i-am vazut niciodata alergand de la un cap la altul). In tot acest timp noi asteptam si induram. De ce nu pot sta unul in primul vagon, iar celalalt in ultimul? Am scapa astfel de 2-3 minute intarziere/tren. Nu e nevoie ca ei sa fie in acelasi vagon ca sa observe tacticos de fiecare data inchiderea corecta a usilor. Cum? Simplu: cel din primul vagon se uita in oglinda, iar cel din ultimul vagon face semn ca totul e ok.

Astazi am observat ca la statia eroilor s-a repus in functiune schema cu un singur metrou de militari care intra in statie. Se foloseste o singura linie, un singur sens intre statia Politehnica si statia Eroilor. Ati mai incercat aceasta optimizare si in trecut si nu a avut succes. Daca aveti nevoie de optimizari, sa stiti ca tara colcaie de programatori. De fapt, orice elev de liceu cu profil de informatica, are de facut teme acasa cu optimizarea traficului feroviar intr-o statie. Exista chiar algoritmi destul de cunoscUTI care rezolva astfel de probleme.

O alta idee: va multumim mult pentru televizoarele din statii. Pe langa reclame, asteptam cu interes ziua in care veti afisa informatii de genul "Metroul spre Eroilor va sosi in 35 de secunde. Va dorim o zi buna".

Pe final, considerand ca vorbesc in asentimentul multura dintre clientii dvs, va rog respctuos sa luati masuri in vederea reducerii timpilor de asteptare la metrou. Altfel, intr-o buna zi, vom ceda nervos.

Astept cu interes raspunsul dvs, daca se poate as dori chiar un nr de inregistrare pentru cererea/sesizarea mea.

Multumesc!

Cu stima,
C. U. (un umil calator de zi cu zi).

PS: Stiu ca Metrorex nu depinde inca de primaria generala, speram ca va intra sub autoritatea acesteia cat de curand, dar pentru a pastra o nota de seriozitate am trecut la cc si adresa domnului primar general."

 

Răspunsul a întrârziat să apară dar, într-un final, a izbutit să găsească şi calea îndărăt; abia astăzi. Doamnelor, domnilor… răspunsul(!) :

 

"Stimate Domnule C. U.,
Urmare sesizării dvs. înregistrată la METROREX cu nr. M01/520/19.01.2009 vă facem cunoscute următoarele:

Suntem conştienţi de faptul că frecvenţa actuală a trenurilor, în special pe Mag. 1+3, nu asigură întotdeauna satisfacerea optimă a traficului de călători care a crescut în permanenţă în ultimul timp. Ne străduim să asigurăm, pe această magistrală, cel puţin intervalele planificate (6-7 minute pentru orele de vârf şi 9-10 minute în rest) care, trebuie să recunoaştem, uneori nu sunt suficiente pentru a prelua în mod corespunzător un trafic de călători aflat într-o continuă creştere. Sunt însă intervalele pe care le putem susţine din punct de vedere tehnic şi financiar, cu resursele pe care le avem la dispoziţie.
Aşa cum am precizat şi în comunicatele noastre oficiale, pe această magistrală există un factor perturbator important reprezentat de lucrările de modernizare a instalaţiilor de control al traficului, care se desfăşoară la ora actuală pe tronsonul Basarab – Dristor 2. Sunt lucrări strict necesare care au ca scop tocmai îmbunătăţirea gradului de confort al transportului cu metroul şi pe Magistrala 1+3. Din cauza acestor lucrări este afectată şi circulaţia pe tronsonul Eroilor-Industriilor datorită necesităţii compatibilizării a două sisteme funcţionale diferite. Datorită unor măsuri suplimentare de siguranţa circulaţiei, sunt posibile staţionări prelungite ale trenurilor în staţii, astfel încât pot apărea perturbări temporare de la graficul planificat. Perturbările iniţiale se amplifică în lungul tronsonului unde, datorită aglomeraţiei de la orele de vârf, staţionările în staţii depăşesc valorile planificate, rezultând o aglomerare accentuată a trenurilor. Este o situaţie temporară, pe care ne străduim să o gestionăm cât mai bine, prin intermediul Regulatorului de circulaţie, care face eforturi să asigure o reechilibrare cât mai bună a intervalelor de circulaţie, cu resursele disponibile în acel moment.(trenuri de rezervă), astfel încât distorsiunile să fie cât mai mici. Între varianta întreruperii totale a circulaţiei metroului pe Mag. 1+3, chiar şi pentru o perioadă mai scurtă de timp necesară pentru efectuarea lucrărilor şi varianta menţinerii în funcţiune a acestui mijloc de transport în condiţii mai anevoioase, s-a optat evident pentru a doua variantă.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat publicului călător în această perioadă de timp şi suntem convinşi că odată cu finalizarea modernizărilor circulaţia trenurilor se va ameliora simţitor, cu intervale între trenuri care să asigure un confort corespunzător. Odată cu finalizarea lucrărilor, se vor crea premizele ca circulaţia pe relaţia Linia de Centură-Industriilor să se desfăşoare fără a mai fi necesară transbordarea de la Eroilor şi N.Grigorescu, iar intervalul de circulaţie pe tronsonul N.Grigorescu-Eroilor va scădea semnificativ. Sperăm de asemenea ca să avem fondurile necesare pentru a putea finaliza şi modernizarea parcului de trenuri, ceea ce va sigura un confort sporit tuturor călătorilor care utilizează tranportul cu metroul.
Cu respect,
———————————————————————————–
C.N."

În concluzie, nu trebuie decât să mai aşteptăm puţin. Exact cum facem şi la metrou…
 

Comments

Lasă un răspuns