Cât de neagră-i cioara fără pene?

Tatăl meu este total împotriva ţiganilor. Îi urăşte deşi unul dintre cei mai buni prieteni ai lui, plecat dintre noi, a fost ţigan. Nea Sandu era un nene cu un bun simţ pe care până şi receptivitatea mea infantilă o putea sesiza.

Bătrânul meu urăşte declarat ţiganii. Încă de mic mi-a fost dat să-l aud invocându-l pe Antonescu atunci când un infractor mai tuciuriu era prezentat la televizor. Deseori spunea: Toţi ţiganii sunt nişte hoţi, mai puţin ăia lăutari. Ăia sunt cinstiţi. Într-un fel era şi normal să conchidă lucrul acesta. Renumele său de fost toboşar de salon l-a găsit de nenumărate ori şi în postura unor şedinţe de „jamming” pe la nunţi alături de şamani tuciurii ai acordeonului.

Bătrânul meu e declarat împotriva ţiganilor. Şi parcă tocmai de aceea întâmplarea a făcut ca odată, după ce furia galbenă – maşina de familie – a rămas fără motor în timpul unei expediţii pe drumuri abrupte şi sinuoase, când eram cu toţii storşi de vlagă de la atâta împins în pantă, un cetăţean mai închis la culoare, ţigan vădit la origini, să oprească şi să ne dea o mână de ajutor pentru a scoate dacia înecată la liman. I-a mulţumit individului, după care ne-a spus aproape convins: ăsta era arab, nu era ţigan.

Bătrânul meu nu tolerează ţiganii. Dar într-o zi l-am surprins la poartă ajutând un ţigan amărât să-şi umfle roţile de la căruţă pentru ca nefericitul să poată ajunge cu puradeii acasă, până să se întunece.

Ştiţi deja că bătrânul meu nu acceptă ţiganii dar viaţa îi rezervă mereu surprize. Ajuns pe un pat de spital al secţiei ORL, Albano, unul din colegii de salon, un ţigan bătut cum rar mi-a fost dat să văd (probabil o reglare de conturi), a fost cel care în lipsa unui membru al familiei a avut grijă de el într-o situaţie ce s-a complicat peste noapte. Tot Albano a fost cel care a pus mâna pe telefonul sunând în disperare şi mi-a spus: “Alexandre, să vii încoace că tac-tu nu e bine, mă”.

E clar că tatăl meu are ceva cu ţiganii. Fapt pentru care într-o zi l-am rugat să-mi răspundă la o întrebare simplă: Ia zi mă, dacă ai şti că din ordinul tău direct toţi ţiganii ar fi exterminaţi, te-ar lăsa conştiinţa să spui << da, omorâţi-i!>>? A ezitat să răspundă. Era şi normal, tatăl meu nu este un criminal. E doar unul dintre nu puţinii dezamăgiţi care aruncă toate relele în cârca unei minorităţi nenorocite de soartă.

Comments

 1. robert

  Eu cred că nu-i poţi băga pe toţi în aceeaşi oală. Există diferenţă între ţiganii de la sate şi cei urbanizaţi. Ceea ce descrii tu mai sus se poate aplica doar unei părţi a celora de la sate. Cu restul e mai dificil. Şi cu siguranţă nu-i putem denumi nenorociţi de soartă.

 2. Bilă Author

  Sunt şi ţigani urbanizaţi care sunt cât se poate civilizaţi. Probabil că tu te referi la specia aceea de ţigan cocalar de oraş care debordează opulenţă şi nesimţire. Dar ca ei sunt şi mulţi români ţiganizaţi. Eu cred că fenomenul de manelizare al României nu s-a produs din cauza ţiganilor, ci a avut la bază în primul rând disponibilitatea românilor la manelizare.
  În acelasi timp, sintagma „nenorociţi de soartă” e pe o alta coordonată temporală. Când am spus asta m-am referit strict la cercul vicios al discriminării în care tot se învârt ţiganii de secole. Eu unul nu le plâng nici românilor de milă pentru soarta lor, daramite ţiganilor sau altor minorităţi.

  • bancosul

   Tiganii care se poarta civilizat sunt un fel de rara avis. Nu spun ca numai tiganii fac toate relele din tara asta, insa astia o au in sange. Nu poti da vina pe saracie, sunt si alti oameni saraci care traiesc onest.

   Intradevar, fenomenul de tiganizare si manelizare a Romaniei este foarte periculos, insa acesta a pornit din cauza lipsei unui lider adevarat, care sa fie un model pentru cetateni si prin mediatizarea si promovarea nonvalorilor, a furtului si a nesimtirii.

   Nu cred in tiganul mistic din Tiganiada lui Budai-Deleanu pentru ca tiganul de langa mine e gata sa-mi fure portofelul, sa ma injure, sa ma scuipe, sa ma injunghie fara motiv, in mai mare masura decat romanul de langa el

   • Bilă Author

    1.Probabil că ţiganii civilizaţi nu ţi-au atras ţie atenţia. Şi nu cred că s-a dovedit ştiinţific că poţi avea răul în sânge. Poţi moşteni într-adevăr un anumit temperament, care poate fi inhibat sau dezvoltat în funcţie de educaţia primită.
    2.Şi eu îi detest şi îi condamn pe ţiganii care fac nenorociri. Dar îi detest şi îi condamn pentru ceea ce fac ci nu pentru ceea ce sunt. Sunt de acord că hoţia e apanajul majorităţii ţiganilor, dar a afirma scurt că au răul în sânge este un răspuns departe de adevărul istoric al adevăratelor cauze. Pe termen scurt, e mult mai uşor să tratezi efectul decât cauza.
    3. După părerea mea o societate sănătoasă trebuie să-şi urmeze elitele, nu liderul. Prezenţa unui unic model este extrem de periculoasă. Iar promovarea nonvalorilor în societatea actuală românească este ca transmiterea curentului în apă 🙂
    4. Eu pun problema dintr-o altă perspectivă. Eu unul dezaprob şi condamn în egală măsură ideea de discriminare în sine, în special pe cea rasială. Şi susţin asta pentru că ea contravine ideii, în care eu cred, că toţi oamenii sunt egali din naştere. Şi nu mi se pare firesc ca un om să plătească pentru faptele altuia doar pentru că pielea lor are aceeaşi culoare sau că vorbesc aceeaşi limbă. Fiecare este răspunzător doar de propriile-i fapte.

 3. carmen

  ba eu cred ca putem sa spunem ca tiganii sunt niste nenorociti ai sortii…desi de cele mai multe ori i-as omori pe toti, cand imi trece furia imi dau seama ca sunt doar niste oameni necajiti.
  si ar trebui sa le spunem tigani, nu rromi sau mai stiu eu cum…e ca si cum am cauta alt cuvant pentru roman sau american. de ce?

 4. catacc

  ce misto ca aseara tocmai mi-am luat un picior in gura de la niste puradei de 14-15 ani printre care si o fata doua. asteptat spital 4 ore, radiografie si cusut buza pe interior. ma simt asa bucuros ca unii dintre tigani sunt cinstiti. poate cine stie, daca mai stateam intins pe jos, unul dintre ei mi-ar fi inapoiat ochelarii. dar asa, m-am ridicat repede si am crezut pe moment ca o sa am vreun sprijin de la romani. nu, tot fara ochelari am ramas.

Lasă un răspuns