Şpaga, celula de bază a societăţii

A da şpaga este acea acţiune pe care dacă nu o întreprinzi, te regăseşte în postura omului integru, cu buza umflată. Şpaga nu doare. Şpaga nici măcar nu înţeapă. Şpaga împacă pe toată lumea. Şpaga este suma de bani pe care o pretinzi atunci când vrei să fii om cu cineva. Şpaga îţi este pretinsă atunci când ai pretenţia ca cineva să fie om cu tine. Şpaga este o practică mutuală.

Şpaga se numără printre primele lucruri pe care le învaţă un occidental atunci când ajunge în România. Şpaga nu are culoare sau naţionalitate. Şpaga poate prinde rădăcini oriunde. Şpaga se asumă ca prim semn al adaptabilităţii.

Şpaga este cel mai eficace catalizator. Şpaga reduce considerabil timpii de aşteptare. Şpaga ajută la o mai bună desfăşurare a lucrurilor. Şpaga te translatează instant în centrul atenţiei. Şpaga te scoate la liman. Şpaga este cel mai scurt drum către reuşită.

Şpaga aduce după sine acea infracţiune inexistentă. Şpaga e unul dintre cele mai uzitate semne de punctuaţie strecurate printre literele legii. Şpaga este liantul. Şpaga este exact suma de bani de care ai nevoie pentru a putea da şpagă mai departe. Şpaga a dobândit o nepreţuită calitate, şi anume mimetismul. Şpaga poate lua subit forma unui comision, unui onorariu, unei mici atenţii. Şpaga te uşurează atunci când o dai. Şpaga te înnobilează atunci când o iei. Şpaga poate urca până la cel mai înalt nivel socio-politic. Şpaga te ridică. Şpaga te coboară doar dacă eşti fraier.

Şpaga se dă înainte pentru ca bunele intenţii să fie evidente. Şpagă se percepe după, doar între oameni de încredere. Şpaga este acea sumă de bani pe care dacă nu apuci să o dai celui care ţi-a făcut deja favorul, te aduce în situaţia de a te simţi ca ultimul nesimţit ordinar. Şpaga e o formă de recunoştinţă. Şpaga se refuză în primă instanţă, invocând formal deranjul care nu era necesar. Şpaga se acceptă apoi, întocmai pentru a nu-l leza pe cel căruia îi face plăcere să ţi-o ofere. Şpaga nu se refuză. Şpaga ţi se cuvine.

Comments

 1. Daniela

  din pacate, asa e, ca in articol.

  cand vom inceta sa mai dam spaga si sa mai primim spaga, atunci vom sti ca traim intr-o societate care are un viitor plin de bunastare.

  pana atunci … ne tot furam caciula unul de la altul.

  pentru ca spaga implica medici platiti sa ateste pensionari anticipate, deci bani mai putini colectati la buget prin diminuarea fondului de salarii, deci un salariu mai mic care revine medicului ce a luat spaga, atunci cand e sa se imparta banii din buget la bugetari.

  pentru ca spaga implica soferi inconstienti iertati de a ramane fara carnet.
  raufacatori lasati in libertate.
  absolventi de facultate inculti.
  si nenumarate rele care ne tot macina societatea.

  sa incetam sa mai dam si sa mai luam spaga cu totii, si-atunci ea va dispare.
  eu zic c-ar trebui sa avem curajul s-o facem.

  • Jigodia

   asta nu se va intampla niciodata soro!
   nu noi ar tebui sa nu mai dam spaga ci sistemul de protectie sociala ar trebui inbunatatit. faptul ca tu nu mai dai spaga e apa de ploaie….vor mai fi intotdeauana doi trei insi in urma ta care o vor face….te zbati degeaba.
   nu zic ca nu ai dreptatea ta dar asta se poate face intr-o societate ai carei „membri” trebuie sa fie solidari si care sa rezoneze la aceasta idee. ideea e de fapt propaganda unui om sau a unui mic grup…cine e acel om? cine e acel grup? nu mai merge ca atunci cand toata lumea a ales culoarea portocalie…”simteau nevoia de schimbare”….unora/multora le e foarte bine acum ( poate au dat spaga sa fie fericiti….tu chiar n-ai da ?)

Lasă un răspuns