Dragostea dintr-o secundă

Se apropie şi o simţim cu toţii într-o oarecare măsură. Nu este vorba de concediu, vacanţă ori cine ştie ce pot norocos. Se prezintă drept ziua iubirii, mai nou şi pe meleagurile noastre în dauna unei datini străvechi, deşi pe asemenea temperaturi numai de dragoste nu-ţi arde, când îţi târâi corpul îngheţat printre troiene. O terţă zi din an, la început dorită a fi celebrarea unui martir, ca mai apoi un poet alcoolic, cu puternice abilităţi de filozof şi alte chestii semnificative pentru perioada în care a răsuflat la el în curte, să o folosească pentru a-şi exprima dragostea şi pasiunea pentru femei. Cu alte cuvinte unul dintre primii Don Juani, care dorea şi el, ca şi în zilele noastre, să dea o bucă pe ici pe colo, gratuit şi fără prea mare tevatură.

Sfântul Valentin reprezintă un „must” în zilele noastre. Mie nu-mi place mustul, prefer vinul. Perechi de diferite origini vor împânzi cafenelele, mallurile, barurile în această duminică, ţinându-se de mânuţe, şolduri sau de unde mai apucă. Se vor libidini în public, îşi vor spune expresii duioase, vor folosi dimnutive şi, cu siguranţă, vor încerca să îşi impună un sentiment de fericire totală pe buzele crăpate de vânt şi ger. Teatrele, opera şi chestiile astea din sfera culturală vor rămâne goale, căci deh, tinereii şi cei mai copţi un pic nu vor dori să se frece pe nişte scaune uzate, cu faţa îndreptată spre o scenă populată sau lângă nişte persoane mai în vârstă care horcăie melodios. Nu, în această perioadă se impune una bucată uniune sexuală, o împerechere ca între lilieci, pe întuneric, însă nu în patul conjugal, că doar o dată pe an este această sărbătoare. Trebuie să iasă cu toţii din cutiile de zi cu zi şi să găsească un loc suficient de întunecat pentru a nu-i vedea ceilalţi, pentru cei pudici, dar suficient de luminat pentru a nu pune mâna pe a altuia, pentru cei geloşi.

Cadourile vor curge, inimioarele vor împânzi camerele, dulciurile vor întări cariile, băutura va încălzi atmosfera. Cei singuri sau, bineînţeles, cele singure se vor găti de serată, îşi vor da cu parfumurile de duty-free ori combinate într-o baie mărginaşă, vor lua ceva la gingie să-şi facă niţel curaj şi vor ieşi în cluburile urbane sau rurale în căutare de prăzi sau prădători. Mirosul cărnii excitate are priză mai mare la public în această săptămână.

Ideea esenţială, dragilor şi dragelor, a acestor înşiruiri mentale este aceea că în loc să ne bucurăm de 365 de ori pe an de căldura celui/celei pe care îl/o iubim, alegem o singură zi în care trebuie să ne forţăm şi să ne prefacem.

Să nu ne prostim şi să încercăm să transformăm fiecare dimineaţă într-o sărbătoare a comuniunii sufleteşti alături de persoana care ne mângâie viaţa.

Un mesaj pentru toţi şi în special pentru tine dragă, cea care sălăşluieşti în inima mea!

Lasă un răspuns