Povestea în care p#la amicului meu este mai lungă decât braţul justiţiei române

     Printr-o nefericită întâmplare, un prieten a avut ceva acte de înmânat pe la Judecătoria Sector 2. Evident, alături de dosarul cu pricina, amicul meu a trebuit să lase acolo şi câteva sute de neuroni nevinovaţi, prinşi la mijloc în confrunatarea cu sistemul. Sistemul de căcat, da.

   Firul evenimentelor începe pe la ora 9.00 dimineaţa, la biroul Judecătorului de Serviciu. De ce la ora 9.00 şi nu mai devreme sau mai târziu? Pentru că vocea de la Informaţii (sau Relaţii clienţi, oricum nu contează titulatura, tot sictir şi dezinformare este) i-a comunicat domnului despre care povestesc faptul că programul începe la ora 9.00 şi durează până la ora 14.00. Tehnic vorbind, funcţionarii de acolo încep la ora 9.00, aşa e, doar că joncţiunea libidinoasă cu clientela (fie ei justiţiabili sau avocaţi) purcede de la ora 10.00.  O mică scăpare, putem trece cu vederea. Ce mai înseamnă în ziua de azi o oră în plus sau în minus..?

   Bun. Ajunşi acolo, amicul şi soţia constată că sunt pe poziţia a şasea la faza finală a calificărilor pentru accesul în biroul de Registratură. Evident, în cele 60 de minute participanţii la maratonul nervilor de oţel au crescut în număr, suficient cât să se creeze numeroase schimburi de opinie, păreri vis-a-vis de orice dar şi sfaturi cu aere de superioritate ale avocaţilor. Dar, cel mai important lucru, această adunătură de proşti plătitori de taxe la statul infect român a format o coadă! Da, o coadă, acest element distinctiv al poporului mioritic, acest brand de ţară autentic. „Explore the Carpathian garden but, please, make a coada!”.

   Sărind peste primul rând de neuroni sacrificaţi pe talerul justiţiei, amicii mei aşteaptă intrigaţi deschiderea uşii de la biroul cu pricina. Tic-tac, tic-tac, tic-tac… Pam-pam! În uşă apare el, Nemuritorul, Stăpânul holurilor şi operaţiunilor de ghidare, Marele păzitor de funcţionari şi cafele, Purtătorul de cămaşă albastră şi pantaloni negri (să ne înţelegem, echipament de vară), ei bine, Jandarmul! Botezat ad-hoc Darth Wader. Şi începe calvarul şi transpiraţia. „Cine e la Legalizare? Dumneavoastră? A, nu? La Depunere? Acte dosar? A, la Ridicare acte? Poftiţi! Staţi doamnă, aşteptaţi! La ce sunteţi? Legalizare? Depuneţi sau ridicaţi? Poftiţi? Cine e următorul la Depunere?”… Şi aici intră în scenă prietenul meu: „Noi suntem!!!” Şi au intrat. Dar la care din cele cinci birouri? „Fiţi amabil, un dosar de divorţ…?”. Şi Darth Vader, trăgând cu nesaţ un Bar de IQ negativ prin masca de păr din nas spuse: „ Aha! Păi dumneavoastră nu sunteţi la Depunere acte, în acest caz!”. „Păi, ba da, am venit să depunem actele, cererea… Nu?”. „Păi, nu! La Depunere se depun actele în cazul unui proces deja deschis. Dumneavoastră sunteţi la Acţiune pentru că deschideţi o acţiune nouă”. Mămucîîî, ce acţiune demnă de războiul stelelor verzi a avut amicul meu prin cap… Evident, s-a reîntors la coadă cu nevasta şi stai în p#la mea şi aşteaptă ca gibonul să iasă în uşă să scuipe „Acţiuneee!”.

   Între timp lumea se vânzoleşte, timpul trece, neuronii mor, transpiraţia iese şi prin cur iar Acţiunea morţilor mă-sii rămâne ascunsă undeva în gâtul stăpânului negru de uşă. Când în sfărşit se aude cuvântul magic, stupoare! „Domnu’, nu intraţi acum, e rândul doamnei avocate.”. Mii de tunete şi fulgere! Sau, mai degrabă, mii de p#le în gâtul şi-n ochii gibonului, Tribunalului, sistemului… „Adică, nu era rândul meu..?”, întrebă un pic gâtuit amicul meu. „Păi, nu că acum e rândul doamnei avocate. Ştiţi, aşa e regula, un civil, un avocat, un civil, un avocat..”. Se băgă şi avocata care urma să păşească triumfătoare pragul biroului Zeului de serviciu: „Aşa este, să ştiţi, este o regulă internă. Alternativ un avocat, un justiţiabil.” Să moară caca! Un justiţiabil! Ce mândru se simţi prietenul meu! „Păi doamnă, dacă sunt justiţiabil, ce am în minus faţă de un avocat? Am venit ca prostul de atâtea ore?”. „Mergeţi, dom’le, şi întrebaţi conducerea! Aşa e regula!”, scuipă venin Darth Wader. Poţi să nu renunţi la luptă? Futu-i…

   Într-un final, avocata de dinainte, acea rasă ariană superioară pulimii de la coadă, iese triumfătoare şi cei doi prieteni intră la Marele Judecător de Serviciu al Clanului de bugetari obosiţi şi sictiriţi, depun actele (chestiune de câteva minute viteză), semnează cereri, lasă timbre, completează formulare, mai lasă nişte copii, neuroni, păr alb, îşi scuipă în sân şi află că finala va fi peste 6 luni! „Cum, dom’le, trebuie să aşteptăm încă 6 (şase) luni pentru încă cinci minute de dat m#ie sictirului unui alt judecător?”. Ei bine… da! Dacă aşa a spus calculatorul… Bine, există soluţia depunerii unei cereri de preschimbare a  termenului, adică o altă coadă, o altă cerere, acelaşi Darth Wader, încă o cohortă de neuroni morţi. M#ie, mă, ţară bananieră!

   Nu este prima dată când sistemul se cacă pe contribuabilul mărunt şi tolerant. Enervant, nu? Nu era mai bine dacă în loc de „La revedere, mulţumim!” (#¤%#¤%&#&!!), cei doi cetăţeni ar fi spus „Mulţumim, vă dorim un minus 25% la mai mare!”…?

Comments

 1. Stai linistit, ca se intampla si la case mai mari.

  Saptamana trecuta am fost intr-o delegatie in Londra. Cei de la contabilitate mi-au dat, printre banii de diurna, 100 de lire in bancnote de 20, care au fost retrase din circulatie.

  Asa ca, prin ultimele zile, dupa ce am ajuns la funcdul sacului diurnei, a trebuit sa le schimb. Bun. Ma duc la o banca de-a lor.
  – Buna ziua!
  – Buna ziua!
  – As dori sa schimb si eu 5 bancnote de 20 in cele noi.
  – Aveti cont la noi?
  – Nu.
  – Ne pare rau, trebuie sa mergeti la un oficiu postal pentru asta.
  Ok, m-am dus la un oficiu postal, care era la cativa pasi mai incolo. Acolo, o coada de cateva persoane (vreo 10-12). Ca sa fac o paranteza, statul la coada la ei e mai civilizat si mai organizat ca la noi. Revin. Imi vine randul, ma duc la ghiseu, acolo o negresa cat casa.
  – Buna ziua!
  – Buna ziua!
  – As dori sa schimb si eu 5 bancnote de 20 in cele noi.
  – Ne pare rau, bancnotele se schimba la banca, nu la noi.
  Simteam ca incepe sa-mi accelereze pulsul. Am ramas calm, astia au CCTV-uri si la baie. Daca te iei de unul, te leaga imediat.
  – Stiti, tocmai am fost la o banca si m-au trimis aici. Trebuie sa am cont la ei si eu sunt cetatean strain.
  – Ne pare rau, nu se poate.
  Ok. Ma duc la alta banca, am crezut ca am nimerit eu unde nu trebuie.
  – Buna ziua!
  – Buna ziua!
  – As dori sa schimb si eu 5 bancnote de 20 in cele noi.
  – Aveti cont la noi?
  – Nu.
  – Ne pare rau, trebuie sa mergeti la un oficiu postal pentru asta.
  Am inceput sa vad in tente rosiatice. M-am calmat, i-am explicat ca sunt cetatean strain, ca nu am cont la ei, ca am fost la posta si ca m-au trimis la ei.
  Casiera a ridicat din umeri.
  – Sorry!
  M-am intors la posta cu gandul sa chem un superior ceva. Cand am vazut coada care se formase m-am lasat pagubas. M-am intors la serviciu. Acolo vorbesc cu un coleg, englez. Se uita asta putin pe Google si ma lamureste.
  – Ca sa le schimbi trebuie sa mergi la Bank of England.
  – E vreo sucursala prin apropiere? …zic eu.
  – Its only one Bank of England!…zice el.
  Ce tare frate.
  – Si daca nu esti din Londra, ce faci? Vii pana aici sa schimbi banii?
  – Nu, ii poti trimite prin posta!
  – 😐

  Pana la urma am reusit sa-i schimb la o casa de schimb valutar. Bineinteles ca m-au taxat cu 3 lire pentru asta.

Lasă un răspuns