Madonna – culoare fără fond

madonna_lNu ştiu alţii cum sunt, dar pe mine, când mă gândesc la Madonna, mă doare capul. Nu, nu aruncaţi cu roşii-n mine. Să vă explic cum vine asta. Ei bine, Madonna îmi provoacă dureri de cap aşa cum îmi provoacă şi Guţă, Cătălin Crişan sau Ana Lesko. Muzica ei îmi pare o lălăială obosită ce îndeamnă la superficialitate. Probabil acesta-i motivul pentru care a şi prins la public.

Zilele astea am tot auzit cuvinte de laudă despre divă. În discuţiile purtate cu diverşi dar mai ales cu diverse, mi s-a tot spus că arată bine pentru o babă, că este dinamică, plină de energie, că a reuşit în viaţă, că este o imagine reprezentativă în întreaga lume. Păi tocmai astea sunt motivele pentru care ar trebui ca noi să fim critici la adresa ei.

Ceea ce societatea promovează astăzi este viteza, graba, sclipiciul şi bâlciul fără conţinut. Din păcate nu pot fi de acord cu semnificaţiile care mi se impun zilnic mie ca om. Refuz să cred că trăim pentru a fi eficienţi, rapizi în rezolvarea problemelor. Nu pot accepta ca viaţa mea să fie ambalată în sclipici şi paiete colorate fără sens şi scop. De aceea nu pot vedea partea bună a unui show sau unei persoane care reprezintă cu atâta succes lumea de căcat în care trăim. Suntem învăţaţi de mici să iubim circul, să acceptăm valori sclipitoare dar găunoase. Acum ni se dă circ şi aplaudăm ca nişte oligofreni. Îmi pare rău dar mie personal mi se face silă. Madonna reprezintă toate acestea, precum alţi artişti de succes care promovează frumuseţea Barbie pe bandă rulantă, succesul la mase sau energia vitală debordantă. Nu pot să accept că viaţa unui om cuprinde doar fumul acesta. Ar trebui să ne gândim, chiar dacă nu vrem să vedem, că oamenii sunt şi bolnavi dar şi plini de speranţe, şi egoişti dar şi amabili, şi urâţi dar şi sufletişti. A fi om înseamnă a fi mai mult decât a fi plăcut, de succes sau eficient.

Mi se pare descurajator pentru noi ca oameni că promovăm aceste valori. Astăzi, totul îmi pare un concurs de prost gust. Cine arată mai bine, conform standardelor? Cine este mai de succes? Cine se află în top 10 cel-mai-nu-ştiu-cum şi cât rezistă acolo? Pierdem din vedere că dacă ar trebui să ne tranformăm viaţa într-un concurs, singurul la care ar trebui să participăm este cel cu noi înşine. Restul este deşertăciune.

Dacă există un argument pro-Madonna acesta ar fi că face muzică bună. Mie personal nu mi se pare, însă fiecare are gusturile sale. Dar chiar şi această percepţie asupra muzicii ne spune ce fel de oameni suntem şi care ne sunt priorităţile în viaţă.

În încheiere, nu pot spune decât că sper ca cei 70 de mii de spectatori să se bucure de muzica ei în seara asta la Izvor. Însă cred că majoritatea sunt acolo doar aşa ca să povestească că au fost şi ei la Madonna. După cum spuneam… paiete şi sclipici.

Comments

  1. carmen

    o urasc pe madonna din tot sufletul! dupa mine, nici nu face muzica foarte buna, nici voce nu are, nici frumoasa nu e, nici stilata, e doar o baba speriata ca imbatraneste care (inca!!!) apare in chiloti pe scena si in videoclipuri! am auzit zilele astea pe la tv cum era ciomparata cu Michaela Jackson!!! Macar ala, cat era el de sarit de pe fix, avea voce si dansa nene! madonna este chiar papusa Barbie, dar muult mai urata. si da, este andreea balan internationala. bine ca nu sunt singura anti-madonna :)))

    • Razvan

      Scuze dar chiar nu inteleg de ce o urasti.
      O urasti pentru ca nu face muzica buna = poate e valabil atunci esti fortat(a) sa asculti muzica ei non-stop
      O urasti pentru ca nu are voce = e ca si cum ai spune ca ma urasti pe mine pentru ca nu am sapca.
      etc.
      Bottom line, cam multa ura. Si daca faza cu sapca nu merge, hai sa te intreb: sigur nu e invidie acolo unde spui tu ca e ura?
      Acum ma urasti si pe mine? Te rog, te rog…

      • Jigodia

        carmen…suntem pe aceeasi lungime de unda…..
        la ce „show” a facut….mai bine nu venea….o gloaba muzicala…ce pot sa mai spun

Lasă un răspuns