Vameşii luau mita într-o moară care venea pe Siret

Zilele trecute, o amplă acţiune a anchetatorilor DNA a dus la arestarea câtorva din poliţiştii şi vameşii de la punctul vamal Siret. Motivul acestui demers a fost, se pare, contrabanda cu foiţe frumos aranjate în ediţii de colecţie ale unor romane celebre. Neoficial, se spune că aceştia făceau concurenţă neloială Jurnalului Naţional, în ediţia sa de luni, ediţie de colecţie.

Anchetatorii au declanşat operaţiunea de supraveghere în momentul în care un exemplar al romanului Venea o moară pe Siret, de Mihail Sadoveanu, a fost găsit în portbagajul unui cetăţean moldovean, alături de 40 de cartuşe de ţigări netimbrate, tocmai în punctul vamal Siret. Legăturile au dus până în Paşcani, acolo unde total întâmplător se învârte şi acţiunea romanului. Fiind convinşi că nu este vorba de o coincidenţă, anchetatorii au căutat cu atenţie printre cartuşele de ţigări din portbagaj şi au găsit alte câteva romane (Amintiri din copilărie de Ion Creangă, Fefeleaga de Ion Agârbiceanu şi Colţ Alb de Jack London), toate urmând să ajungă pe piaţa neagră a cărţilor din Paşcani. Coincidenţă sau nu, toate aceste trei volume urmau să apară în următoarele trei ediţii ale Jurnalului Naţional de luni, ediţie de colecţie. Urmarea era pierderea cotei de piaţă a publicaţiei în Paşcani şi consolidarea ziarului local deţinut, se pare, de nimeni altcineva decât de şeful vămii Siret.

În urma anchetei, s-a descoperit o reţea amplă de contrabandă de cărţi, în care erau implicaţi foarte mulţi vameşi, mita preferată fiind abonamente gratuite la biblioteca din Suceava. Cărţile erau ascunse printre cartuşele de ţigări, loc unde nimeni nu se sinchisea să caute, drept urmare reţeta a funcţionat vreme bună. Momentan ancheta este aproape finalizată.

Lasă un răspuns