Veşnica pomenire PSD, afiş sub acoperire

Ieri seară, pe când ieşeam din staţia de metrou, mi-a atras atenţia un afiş electoral pe un fundal roşu, cu o poză de grup, ce contura difuz şapte profiluri sub lumina pală a unui stâlp de iluminat public.  După ce am parcurs de la stânga la dreapta personajele (Voiculescu, Năstase, Iliescu, Geoană, Vanghelie, Hrebenciuc şi Vântu) am schiţat un zâmbet amar şi mi-am întors capul văzându-mi absent de drum, în timp ce în subsidiar din ce în ce mai multe întrebări îmi survolau prin minte. Ce caută omul din umbră al PSD, Hrebenciuc, într-un afiş electoral? Cum de a acceptat Vântu, un individ atât de scump la vedere, să se expună public tocmai într-un context electoral ca acesta?  Cât de inconştient să fii ca lider de campanie încât să asociezi asemenea personaje într-un banner electoral, imediat după încheierea primului tur de scrutin, întocmai în mijlocul unui electorat care ar trebui să treacă mai întâi cu vederea bubele celor expuşi pentru a-i acorda votul candidatului propriu? Toate aceste expuneri paradoxale au convers inevitabil într-o singură direcţie, găsindu-şi un singur răspuns. Afişele sunt o făcătură. De cine şi în ce scop, rămâne la latitudinea cititorului să concluzioneze.

Stau să mă întreb însă până unde se poate ajunge cu astfel de tactici de dezinformare? Cât de jos se mai poate coborî? Câţi dintre cei care au văzut afişul şi-au dat seama că acesta este o ironie fină? Câţi au îmbrăţişat această manevră? Cum s-ar simţi un potenţial alegător, care după ce se lasă purtat de sentimentul stârnit de ansamblul de personaje dintr-un asemenea afiş, realizează că nu a fost decât victima unei meschinării electorale? Până unde poate tolera orgoliul şi inteligenţa alegătorului derapajele oamenilor politici? Câţi sesizează şi condamnă caracterul ilicit al unei mişcări ca aceasta? Care este gradul de obedienţă faţă de un politician sau faţă de o idee politică indusă sau mai puţin indusă? Până unde sunt dispuşi unii susţinători să meargă alături de liderul lor politic? Câţi dintre cei care votează şi-au pus oare întrebări ca acestea, înainte de a acorda votul unui candidat?

afisPSD2afisPDS1

Comments

 1. Daniela

  articolul asta ma face sa sper ca, fiind in cunostinta de cauza, adica ai vazut cu ochii tai, nu ca ti-au tot zis toti ca asa este si tu n-ai vrut sa-i asculti, in turul doi o sa te duci la vot si o sa le-o tragi.
  aa, poate pt turul doi si updateaza bannerul, si-l pun si pe crin antonescu intr-un colt. doar nu pe centru langa geoana, cum crede crin ca e pozitionat el acum.
  uite, cu asta ai putea sa te consolezi: sunt manipulati unii si mai si.

  • Razvan

   Am primit sfanta lumina. Va rog, daca aveti niste cenusa. Citez din memorie, am avut onoarea sa discut lucruri serioase (cu cineva care a spus ca nu mai face):
   „ba chiar psd a pus afisul”
   „vorbesti aiurea”
   „esti mereu neinformat”
   „daca vii fara argumente si sustii ca asa este”
   „le incurci rau”
   „nu mai vb nicicand cu tine chestii asa serioase”

 2. omu' de pe strada

  Pentru Daniela . Cu sfiala intreb ce intelegi prin „sa le-o tragi”… Si iar intreb, sfios, gramatica limbii romane este invechita ? Ce reprezinta „poate pt turul doi si updateaza bannerul”. O propozitie nu pare a fi. Ar fi o propozitie in forma „poate pt turul doi isi updateaza bannerul”. „… pe curand. La revedere”.

 3. Am vazut si eu afisul asta, in seara asta si m-am ingretosat. Numai cand vad fata bunicutei si pe E-vanghelie imi vine sa vars. Parca ar fi niste troli in spatele prostanacului asteptand sa vina momentul in care sa sara la gat.

  Nici PDL-istii nu sunt mai rasariti. Dar, macar, Udrea are tzatze….

 4. zeur00

  Da’ afisul cu Videanu, Berceanu, Udrea, etc in spatele lui Basescu, pe fond portocaliu albastru (exact ca alea oficiale) si cu titlu „Noi furam cel mai bine” ? Sunt puse cu cel putin o saptamana inainte de primul tur. Ca sa nu mai zic de „Traiti bine?” pe fond negru cu care e impanzit jumatate de Bucuresti, sau d-alea mai melodramatice cu Titanicu si „Basescu scufunda Romania”.
  Sincer, daca cineva incepe o campanie negativa e putin cam pueril ca sa astepti ca cealalta parte sa stea doar cu mainele in san.

  • Bilă Author

   Faptul că politicienii îşi dau la gioale unii altora prin tot felul de ironii fine în condiţiile în care constructiv ar fi să-şi vadă fiecare de ale lui este deja o realitate. Nu se întâmplă doar la noi. La fel, pot înţelege şi faptul că unui atac i se răspunde cu aceeaşi monedă.
   Nu mi se pare însă firesc (şi când afirm asta mă rup de contextul politic) să transmiţi mesaje sub o falsă identitate. Afişele amintite de tine mai sus relevă clar „cine dă şi cine încasează”. Este o chestiune de principiu.
   Articolul nu şi-a propus să discrediteze pe cineva anume, ci doar să prezinte nişte întrebări iscate de o modalitate de discreditare electorală, care mie personal mi se pare o meschinărie.

 5. zeur00

  P.S: Sincer, e drept ca Voiculescu si Vantu stau mai ascunsi, dar cel putin Iliescu, Nastase si Vanghelia chiar au fost langa Geoana la primirea rezultatelor din primul tur, si au mai fost si cei care au dat declaratii din partea PSD imediat dupa discursul lui Geona. Nastase zicand ca nu conteaza rezultatul referendumului chiar daca e valid, pentru ca oricum parlamentul face ce vrea el, Vanghelie promitand un 55% pentru Geoana in turul doi, iar Iliescu cu sapca dand-o cu ralierea fortelor democratice (sunt declaratii televizate, banuiesc ca se gasesc pe site-ul realitatea, dar mi-e prea lene sa le caut acum).

Lasă un răspuns